Eylandt Flielandt

Cultuur Historische Vereniging

Vlielander amateurs

Al sinds 1989 worden er door de Cultuur Historische Vereniging in samenwerking met museum Tromp's Huys tentoonstellingen georganiseerd van schilderijen van amateur schilders. In de categorie „Vlielander amateurs” kunnen de bewoners hun artistieke talenten tentoonspreiden.

Een keur van schilderijen maar, de laatste jaren ook andere kunstvormen, valt telkens te bewonderen in het museum Tromp's Huys waarbij het publiek kan aangeven welk doek of werk het meeste aanspreekt. De kunstenaar of kunstenares van dit winnende werk ontvangt dan een prijs.Betzy Akersloot-Berg penning

In 1992 is de Betzy Akersloot-Berg penning ingesteld. Deze prijs werd uitgereikt als publieksprijs aan het beste schilderij  of kunstwerk op basis van door de bezoekers uitgebrachte stemmen.

De prijs was bedoeld als hommage aan de Noors-Vlielandse schilderes die eind 19e begin 20ste eeuw internationale bekendheid verwierf en aan wie we ons museum te danken hebben. Ook was deze prijs bedoeld in haar voetspoor de culturele en artistiek aanleg die onder de huidige Vlielanders aanwezig is te activeren.


De organisatie van deze expositie is inmiddels geheel in handen van museum Tromp's Huys. En er is een nieuwe prijs gekoppeld aan het competitie element van deze expositie: de Tjerkien Bijtelaar - te Velde prijs, die is bedoeld als hommage aan de persoon die zich vele jaren heeft bezig gehouden met de organisatie van de exposities Vlielander Amateurs en Gasten Schilderen Vlieland.
Vlielander Amateurs